Emiirien erämaasta nykyaikaiseksi golfarin keitaaksi


Suomen pakkassäästä alkaa alkuvuodesta vähitellen kaivata lämpöön ja aurinkoon. Mikäpä onkaan mukavampaa kuin lentää vajaat kuusi tuntia kotimaisin siivin suoraan Dubaihin. Emiraattiin on rakennettu nopeassa tahdissa toinen toistaan hienompia PGA -tason kenttiä ja lisää rakennetaan koko ajan. Yhden kentän rakentaminen pelikuntoon kestää kaksi vuotta. Yhden väylän hinta on sama kuin sheikin päiväpalkka. Jokaisella kentällä on myös oma erikoisuutensa. Muutama kenttä on myös valaistu, joten nk. iltagolfaaminen on mahdollista.

Dubaissa jo lyhyen ajomatkan päästä löytyy upeat ja hyvätasoiset kentät kaikkine palveluineen. Yksi hienoimmista kentistä Dubai Greek Golf & Yacht Club, jonka klubitalo muistuttaa Sidneyn oopperataloa, sijaitsee jopa keskellä kaupunkia. Emirates Golf Club on erämaahan rakennettu Lähi-idän ensimmäinen championship -kenttä (36 r), joka valmistui 1988. Sen klubitalo muistuttaa beduiinikylän telttaryhmittymää. Kenttä on yksi Dubai Desert Classic –kilpailun kentistä. Ko. kilpailu pelataan vuosittain tammi-maaliskuussa, jolloin Dubaissa voit bongata kaikki maailman huippugolfarit.

Kivenheiton päässä Emirates Golfista sijaisee Montgomerie- kenttä, joka on nimetty toisen suunnittelijansa mukaan. Kenttäarkkitehtina on ollut Desmond Muirhead.

Emiraatin vanhin kenttä on Dubai Country Club, jossa bunkkerien lisäksi myös väylät ovat hiekkaa. Kenttä onkin yksi maailman extreme- golfkentistä. Pelaaja saa henkilökohtaisen ruohoalustan kierrokselleen. Kun väylät ovat merkityt, niin pallon maatessa merkityllä väylällä, saa pelaaja lyödä pallonsa ruohoalustalta. Muulloin lyödään kuin bunkkerista ikään. Kierroksen jälkeen on varmasti bunkkerilyönti yksi pelaajan vahvimmista lyönneistä.

Mielenkiintoinen on myös Nad Al Sheba Club, joka on rakennettu laukkaradan yhteyteen. Yhdeksän viimeistä väylää sijaitsee laukkaradan sisällä. Kenttä on links-tyyppinen muistuttaen St. Andrew:n kenttää kaksoisgriineineen ja syvine bunkkereineen. Kenttä on yksi valaistuista kentistä. Illan hämärtäessä horisontissa näkyy Arabian laskeva aurinko ja toisaalla Sheikh Zayed Roadin pilvenpiirtäjien helminauha iltausvaan verhoutuneena.

Dubaista on helppo piipahtaa myös muihin Arabiemiraatin osiin; mm. Abu Dabiin, Sharjahiin jne. Naapurivaltio Oman on vain parin tunnin ajomatkan päässä. Matka Omaniin on varsin mielenkiintoinen. Tunnissa siirrytään öljysheikkien huipputeknologian juurelta tuhat vuotta taaksepäin. Kohdataan upeat erämaan hiekkadyynit, joilla kamelilaumat vaeltavat. Piipahdetaan Hattaan, josta löytyy ikivanha arabikylä puolustuslinnoituksineen.

Dubai on golfarin paratiisi. Pelaaminen on miellyttävää ja kohtuuhintaista, sillä greenfeehin kuuluu myös rangepallot, golfauto ja juomia. Greenfeet ovat 85-135 euroa riippuen kentästä ja peliajasta. Pelaamallani kentällä väyläkartta löytyi golfautosta sähköisenä toimien navigointilaitteen tapaan.
Kentät ovat loistavassa kunnossa, klubitalot tyylikkäitä ja hyvin hoidettuja, ravintoloissa menut monipuolisia ja annokset maukkaita sekä oheispalvelut melkoiset. Palveleminen on ammattitaitoista, avuliasta ja huomaavaista.

Tiiausaian voi varata myös Dubaissa, vaikka hotellin välityksellä. Niitä saa jopa samalle päivälle. Tähänhän olemme me masterilaiset tottuneet. Pelaamme silloin, kuin tuntuu hyvältä eikä varata tiiausaikaa paria kuukautta etukäteen. Emiraateissa noudatetaan golfetikettiä ja pelaajilta edellytetään sääntöjen tuntemusta. Kenttäkohtaiset ilmoitetut HCP-rajat eivät ole ehdottomia.

Dubaita voisikin nimittää Euroopan Texasiksi. Dirhameilla saa ja kameleilla pääsee voisi vanhaa suomalaista sanontaa soveltaa. Arabien nykyiset kamelit ovat yleensä viimeistä vuosimallia olevia maastureita ja kameleita pidetään enää vain huvin vuoksi. Golfia pelasin tuhannen ja yhden yön maassa ihan mielelläni ja huvinkin vuoksi. Suosittelen pelimatkaa kaikille nautiskelijoille. Dubai onkin maa, jossa on a lot to do and a lot to buy.


Rakkaudesta golfiin

Ritva Pesonen

Maailman suurin tii Dubaissa