CSA-järjestelmä

Johdantoa

USGAn Course Rating -järjestelmässä todetaan: ”USGAn Course Ratingin ja Slope Ratingin määritysten tulee vastata olosuhteita kauden aikana, jolloin suurin osa kierroksista pelataan.”

Kierroksia pelataan kuitenkin useasti olosuhteissa, joissa joko sää tai kentän kunto ei vastaa normaalia ja jotka kuitenkin vaikuttavat EGA tasoitusmääräysten mukaisesti pelaajan tasoitukseen. CSA-laskenta kehitettiin havainnoimaan olosuhteet, jotka poikkeavat huomattavasti normaalista ja vaikuttavat siten, että ”normaalin olosuhteen Rating” ei enää ole oikea ja jotain tulosten ”säätöä” pitäisi tehdä tämän korjaamiseksi.
CSA-järjestelmä on tehty erittäin hyvin toimivan Competition Scratch Score (CSS) -jär-jestelmän pohjalta. Kyseisen järjestelmän on kehittänyt ”British Council of National Golf Unions” ja se esiteltiin ensi kerran 1989.

CSA-laskennassa pelaajien tuloksia verrataan kyseisten pelaajien odotettuihin tuloksiin normaaleissa olosuhteissa. Jos tulosten odotettu vaihtelu (variaatio) ylittää tietyt raja-arvot, tehdään pistekorjaus kaikkien pelaajien pistebogey-tuloksiin. Kyseinen pistekorjauksen suuruus ja suunta riippuu lasketun vaihtelun suuruudesta.

Oletettu tulos voi vaihdella sen mukaan kuinka paljon eri tasoitusryhmäläisiä suhteessa muihin tasoitusryhmiin on kilpailussa mukana. Kun olosuhteet poikkeavat normaalista, voidaan CSA-laskennalla säätää pistebogey-tuloksia ylöspäin (+1, +2 tai +3 pistettä) tai alaspäin (-1 piste) ja kun olosuhteet ovat erittäin poikkeukselliset, voidaan tulokset julistaa vain laskukelpoisiksi (kaikille lasketaan aluksi +3 pistettä), jolloin tasoitukset eivät kenelläkään nouse.

Vuoden 2009 alusta tulee CSA-laskenta suorittaa kaikissa järjestetyissä tasoitus-kelpoisissa kilpailuissa, joissa sitä on mahdollista sääntöjen mukaan käyttää. Yleisimmät käytön estävät syyt ovat, jos kilpailussa on vähemmän kuin 15 pelaajaa, kilpailu on 9-reikäinen tai kilpailu ei muuten ole ollut tasoituskelpoinen

Mitä CSA on?

CSA-järjestelmä siis korvaa vanhan käytössä olleen 10 % -säännön, joka saattoi merkitä sitä, että kilpailutulokset eivät olleet nostavia tuloksia. CSA-laskennassa pelaaja voi saada lisää pisteitä tai yhden pisteen vähemmän pelattuun pistebogey-tulokseensa. Kyseinen laskenta perustuu oletettuihin tuloksiin, joita kyseisen tasoisten pelaajien tulisi pelata normaalissa olosuhteissa tai normaalikuntoisella kentällä. Kyseinen järjestelmä voi myös antaa tulokseksi sen, että pelatut kierrokset eivät ole tasoitusta huonontavia tuloksia.